Motosiklet Kullanmak için Boy Önemli mi? -
Boy uzunluğu ve motosiklet ilişkisi motosiklet kullanmak isteyen adayların çok merak ettiği ve kimi zaman kısa boylular için negatif bir durum olarak algılandığı konulardan bir tanesi. Genelde adaylarda şöyle bir algı var; “benim boyum bir x ben şu motoru kullanabilir miyim?”. Bu konuyu açıklayıcı birkaç bilgi paylaşalım.
Motosiklet Ekspertizi Nedir?
Motosiklet/boy ilişkisinde asıl dikkat edilmesi gereken konu motorcunun çeşitli uzuvlarının yani bacağının, kolunun, gövdesinin uzunluğunun motora oranı. Bazı motorların seleleri daha alçak ama alçak olmasına rağmen selesi geniş olanlar var. Bacaklarınızı birleştiremediğiniz kalın motorlar var. Dolayısıyla bunlarda oturmak daha zor olabiliyor. Bacak boyu uzun olanlar için neredeyse her motoru kullanmak mümkünken bacak boyu kısa olanlar genelde sorun yaşayan insanlar. Ancak bacak boyu kısa olanlar için güzel bir haberimiz var. Selenin üzerine oturduğunuzda sağ ayağınız frene sol ayağınız ise yere değebiliyorsa her motoru kullanabilirsiniz demektir. Önemli olan burada boy ve motor ergonomisinden ziyade aslında dikkat edilmesi gereken şey, duracağınız yeri ve durmaları iyi planlamak ve bununla ilgili motorunuza hakim olmak. Bunu da eğitimle sağlayabilirsiniz.
Uzun Boylular için Motosiklet Kullanımı
Uzun boylu kişiler için veya uzun bacaklı kişiler için en büyük sorunlardan bir tanesi ise uzun yoldaki rahatlık ve konfordur. Eğer bacaklarınız uzun ise diziniz daha fazla kırılacağı için kan dolaşımını zayıflar ve yollarda daha fazla mola vermek zorunda kalırsınız. Veya aynı şekilde kollarınız ne kadar kısaysa daha öne gelmek zorunda kalırsınız ve eğer dik oturuşlu bir motosiklet kullanıyorsanız bu sizin sürüş temponuzu da bozar. Dolayısıyla aslında bir motoru almadan önce üzerine oturup mümkünse bir test sürüşü yapıp ondan sonra size uygun olup olmadığına karar vermek en doğrusu olacaktır.
Motosikletlerde Boy Ayarı Yapılabilir mi?
Motosikletlerde boy ayarı değil ama yükseklik ayarı yapmak mümkün. Arka amortisörden ön yükünü ayarlayarak yerden yüksekliğinin sağlanması. Buradaki asıl amaç motoru yükseltmek alçaltmak değil, kullanıcının kilosuna göre doğru amortisör ayarının yapılmasını sağlamak. Bir başka konuda motosikletlere takılan alçaltma kitleri. Örneğim dog bone adıyla bilinen kemik gibi gözüken bir parça vardır. Bu parça arka amortisörün altında kullanılır. Bunun daha uzun versiyonu takılarak arka amortisörün bir nebze olsun yere yaklaşması ve arka tekerinin alçalması sağlanır.
Motosiklet Alçaltılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Motosiklet alçaltıldığında unutulmaması gereken şeylerden bir tanesi, motosikletin yan ayağının ya da orta sehpasının da mutlaka uygun şekilde kısaltılması gerektiğidir. Bu olmadığı takdirde motosiklet yana ayakları çok dik duracak ve devrilmeye çalışacaktır. Ya da orta sehpayı almak çok zorlaşacaktır. Bir de bir motosikleti alçalttıktan sonra motosiklet virajlarda metal parçalarını yani peg gibi yerleri daha kolay yere sürtecektir. Yani yatma açısı azalacaktır. Bunu da mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir.